De boot TESO Texel “Texelstroom” is sinds 2016 het vlaggenschip van de TESO Texel veerdienst. De boot naar Texel is groter, breder, duurzamer, biedt hoogwaardige service en kan daardoor een grotere capaciteit bieden aan auto’s en passagiers. De Texelstroom heeft een capaciteit van 340 auto’s en 1.750 passagiers.
De boot TESO Texel “Texelstroom” is het vlaggenschip van de veerdienst
Mooi weer en dan is het zo ver, de nieuwe veerboot Texelstroom van de TESO loopt voor het eerst de haven van Texel binnen. Men moet nog even geduld hebben voordat je als passagier aan boord kan. Met een uitdagende prognose op zak -waarin aangegeven wordt dat de vraag naar vervoer van en naar Texel tot 2040 verder zal toenemen- en een naderende vervangingstermijn voor het schip Schulpengat.
Duurzaamheid belangrijk voor TESO
De doelstelling was een zuinige, schone en duurzame connectie tussen Texel en Den Helder, zowel technisch als qua beleving aan boord met behoud van een betaalbaar tarief voor de overtocht. Een doelstelling die heeft geleid tot een succesvolle samenwerking tussen de Koninklijke NV Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), naval architect en projectbureau C-Job (Hoofddorp) en ontwerpstudio Vripack (Sneek).
Het resultaat is de nieuwe TESO Texelstroom, uitgerust met de meest vernieuwende technologische ontwikkelingen en innovaties waaronder; een T-vormig grootspant wat zorgt voor 14% meer autocapaciteit aan boord, een CNG/Diesel Hybride voorstuwing waardoor het schip vele malen (kosten)efficiënter en dus milieuvriendelijker vaart en een volledig op het eiland geïnspireerde interieur- en exterieurbeleving van hoogwaardige kwaliteit.
Behoud van natuurlijke rijkdom
Met de verwerving van dit schip wil de Texelse veerdienst onder meer bijdragen aan het behoud van de natuurlijke rijkdom. De veerboten van TESO varen dagelijks door dit dynamische gebied, waaraan de status van Werelderfgoed is toegekend. Het nieuwe schip is 135 meter lang en 28 meter breed. Zowel vijf meter langer als breder dan haar voorganger. De extra rijstroken die naast het bovenste autodek zijn gebouwd hangen daarom boven de fuiken van de veerhavens.
Een ingewikkelde puzzel
Het was voor de scheepsbouwkundig ontwerpers van C-Job Naval Architects een ingewikkelde puzzel die ze samen met TESO uitstekend hebben volbracht door een T-vormig grootspant toe te passen. De constructie zorgt ervoor dat de capaciteit is gestegen van 300 naar maar liefst 340 personenauto’s. Verantwoord naar de overkant Naast het waarborgen van een betrouwbare verbinding met voldoende vervoerscapaciteit heeft TESO nadrukkelijk geïnvesteerd in het verlagen van het toekomstige energieverbruik.
Daarom is er gekozen voor een opmerkelijke combinatie van een hoofdmotor op aardgas onder druk (CNG), die de elektrisch aangedreven roerpropellers van vermogen voorziet, plus 462 zonnepanelen en een grote batterijpakketten (die tevens gevoed zullen worden d.m.v. groene walstroom) met daarnaast dieselgeneratoren. Vooral het varen op gas (CNG geleverd door PitPoint clean fuels) in combinatie met het gebruik van batterijen is innovatief en nooit eerder vertoond op deze schaal.
Dit alles draagt bij aan een schone, zuinige en dus (kosten)efficiënte overtocht doordat op de meest efficiënte wijze peak-shaving wordt toegepast. Zo zal dankzij het gebruik van gas de CO2 uitstoot met 20% dalen en zal er geen sprake meer zijn van roetuitstoot (100% reductie). De beoogde uitkomst is dat hierdoor het brandstofverbruik en dus ook de brandstofkosten van de Texelstroom relatief laag zullen zijn.
Het eiland Texel aan boord van TESO
Het eilandgevoel begint al aan boord van de Texelstroom. Ontwerpstudio Vripack heeft specifieke aspecten van het waddengebied en het aangrenzende duinlandschap op een organische manier terug laten komen in het ontwerp voor zowel het exterieur als het interieur.
Zo is het lijnenpatroon van het zijaanzicht van het schip geïnspireerd op de hoofdlijnen van de Dwergstern, de schubben van een dennenappel diende als inspiratiebron voor de opvallend grote raampartijen in het hart van de salon en het kleurenpallet komt overeen met die van het gebied van wad tot duin.
In relatie tot het gebruik van het schip staan de wensen en behoeftes van de passagiers centraal. Het interieur van de salon is aangekleed met een replica van een dennenboom uit de Texelse Bleekersvallei en dient als trefpunt voor reizigers.
Het salondek is voorzien van verschillende op het eiland geïnspireerde zitplekken en statafels met oplaadpunten voor mobile hardware. Daarnaast een aantrekkelijke horecavoorziening, een interactieve speelhoek voor kinderen en diverse beeldschermen die passagiers voorzien van informatie over het eiland en het waddengebied.
Schip is in zicht
Inmiddels ligt de boot naar Texel in Den Helder waar ze de komende maand uitvoerig getest wordt en waar de laatste puntjes op de i worden gezet. De nieuwe TESO Texel boot komt naar verwachting deze zomer officieel in de vaart. Maar niet voordat ze binnenkort officieel aan de trotse Texelaars en aandeelhouders wordt gepresenteerd.
TESO Texel
TESO staat voor de Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming en is opgericht in 1907 door er voor de bewoners van Texel. TESO bootdienst is een organisatie zonder winstoogmerk die de overtocht naar Texel verzorgd. Vandaag en in de toekomst volgens de kernwaarden; continuïteit, kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.